ROZHOVOR

 

London Elektricity: "Hudba je jazykem lásky..."

Tony Colman, šéf hudebního vydavatelství Hospital Records a legendární postava světové zlomené scény, kterého většina drumandbassového publika zná pod uměleckým jménem London Elektricity, odehraje už tento pátek 12. dubna svůj pětihodinový set v pražské Roxy! Ještě před tím se ale zastaví v jednom útulném letenském vinyl shopu, aby zde nahrál svůj nový Hospital Podcast v rámci konceptu "popup", tedy vystoupení na neobvyklých místech, s nimiž Roxy v poslední době slaví velký úspěch! My jsme měli tu čest si s Tonym krátce popovídat o chystaných novinkách a také o tom, jak se připravuje na své páteční vystoupení u nás v Praze...

 

Díky, že sis našel čas na náš rozhovor, Tony... Na začátek již tradiční otázka. Jak se ti daří s přicházejícím jarem?

Momentálně jsem hodně šťastný, děkuju za optání! Právě jsem dokončil mix mého chystaného alba a je to celé hodně vzrušující!

London Elektricity

Už tento pátek dorazíš k nám do Prahy, konkrétně do klubu Roxy, zahrát svůj pětihodinový set. Jak se připravuješ na toto vystoupení?

Zatím jsem dal dohromady vyčerpávající seznam všech skladeb, které bych chtěl zahrát, ale pak jsem si uvědomil, že by to celé trvalo asi 24 hodin. Takže se snažím některé z nich vyškrtat, ale je to sakra těžké. Miluju je totiž úplně všechny!

Kolik času ti zaberou přípravy na takový set?

Přípravám věnuji doma každou volnou chvíli a žena se mnou teď kvůli tomu nemluví. :)

London Elektricity

Kde se vlastně vzala myšlenka na pětihodinový set? Odehrát 5 hodin je o dost náročnější než klasický hodinový set... Co tě vedlo k tomuto nápadu?

Popravdě si hodinové sety aktuálně vůbec neužívám... Je to pro mě jen taková rozcvička. Než se naděješ, je hodina pryč. Během posledních několika let jsem odehrál spoustu tříhodinových setů, přičemž jsem zjistil, že čím více stárnu a vychází stále víc a víc kvalitního drumandbassu, chci hrát mnohem déle! Každý rok tak chci udělat něco nového, něco jiného! Letos hraju pětihodinové sety a je to jedním slovem fascinující. Je to pak zcela odlišný způsob, jakým plyne tvůj hudební příběh...

Jsi vášnivým sběratelem vinylů... Když procházíš svou kolekci desek, jistě najdeš spoustu srdcovek. Kterých si ty osobně nejvíce vážíš?

U mě vedou desky, které nespadají do drum´n´bassu, převážně tedy soundtracky. Co se týče drumandbassu, tak to jsou určitě dubplaty, které jsem dříve dostal od Calibreho, Marcuse Intalexe nebo Total Science.


Přejdeme k tvé vlastní produkci... Už jsi to prozradil na začátku našeho rozhovoru, dočkáme se tedy nového alba?

Ano, právě jsem dokončil mix nového alba, nad jehož tvorbou jsem strávil posledních 18 měsíců! Zatím se jedná o nejnáročnější desku, kterou jsem kdy dělal. Nevím, jestli bude dobrá, nebo špatná, prostě je taková, jaká je. To album mám prostě rád! Můj set v Roxy bude zahrnovat téměř všechny skladby z této desky, takže když uslyšíte podivný track, jenž trvá až příliš dlouho, je to právě jeden z nich.

Když teď vezmeme obecně tvé vydavatelství Hospital Records a jeho sesterský label Med School, na co se můžeme v nejbližší době těšit? Zahlédl jsem, že jste k Med School přibrali kanadského Polarise...

Wow! Už tento víkend chystáme vydání alba "Untitled Patterns", které má na svědomí Bop. Je to jeden z našich nejznámějších producentů, takže vám ho jistě nemusím nijak představovat. Dále připravujeme jeden release od Fred V, debutové album Kings Of The Rollers, které je mimochodem fakt neuvěřitelné, a na cestě je spousta dalších úžasných uměleckých alb. Pracujeme také na speciální kompilaci, která bude originální hudbou přímo sršet!


Pamatuji si, že když jsme společně dělali rozhovor před třemi lety, tak jsi říkal, že ti zatím žádný producent z České republiky neposlal svůj track. Minulý rok se pak na kompilaci Sick Music objevil tuzemský Kubatko. Čím tě zaujala jeho hudba?

Kubatko dělá fascinující hudbu... Velmi složitou, technicky dokonalou a hlavně poutavou. Jeho tvorba se mi moc líbí!

Když už jsme na toto téma narazili, dostala se k tobě v poslední době nějaká další hudba od jiných českých producentů?

Bohužel ne, ale pořád na ni čekám!

Co je pro tebe to klíčové, co musí track obsahovat, aby tě zaujal, a byl jsi ochotný jej vydat?

Musí mě nějak překvapit a vyvolat ve mně emoce, které nemohu jen tak identifikovat. Tohle je pro mě klíčové!

London Elektricity

Patříš už dlouhá léta mezi světovou drumandbassovou špičku. Jak hodnotíš aktuální drumandbass a je podle tebe vůbec možné ty pomyslné hranice tohoto žánru posunout ještě dál? Kam bude dle tvého názoru drumandbass dále směřovat?

Důvodem, proč tato úžasná životní forma drumandbassu neustále roste, je fakt, že v něm neexistují vůbec žádné hranice! Je organický a dostatečně flexibilní, aby rostl v neočekávaných směrech. Je absolutně mimo kontrolu, což je na něm ta nejlepší věc, a tím dalším důvodem je, že se nedá nijak předvídat... Kdyby to šlo, tak by to byla nuda!

Jak jsem již zmínil, ty k nám do Prahy přijedeš už tento pátek. Zdržíš se u nás na víkend, nebo hned po svém vystoupení budeš pokračovat dál ve své hudební cestě? Máš nějaké oblíbené místo, které bys rád u nás navštívil?

Poté, co odehraju svou poslední skladbu, rychle popadnu tašku a vyrazím, abych v 06:45 stíhal let do Londýna. Následně se vydám směr Berlín, kde máme v sobotu naši pravidelnou noc Hospitality. Nebudu mít bohužel tolik času na to, abych si Prahu užil. V pátek budu muset kvůli nabitému programu spát přes den... 


Práce kolem tvého vydavatelství jistě stojí hodně energie a úsilí... Jak trávíš svůj volný čas? Věnuješ se nějakým koníčkům?

Mám to štěstí, že hudba je mou vášní i prací zároveň. Když si chci odpočinout, tak nejčastěji hraju s dětmi deskovky. Momentálně jsem velký fanda Catanu! Také rád čtu knihy, chodím ven se psem a sem tam si zajdu do kina. Prostě takové ty běžné věci, které jistě dobře znáš...

To je jasné, člověk potřebuje občas vypnout a nějak se odreagovat. My už se blížíme ke konci našeho rozhovoru... Máš nějaký vzkaz na závěr pro naše čtenáře?

Ano! Chci vám poděkovat za to, že jste součástí této neuvěřitelné věci jménem drumandbass! Díky za to, že jste si našli čas na přečtení tohoto rozhovoru a taky, že posloucháte naši hudbu. Hudba je jazykem lásky, a v těchto nebezpečných dnech ji potřebujeme více než kdy jindy. Doufám, že vás všechny v pátek uvidím!

Děkuju za rozhovor a budu se těšit v pátek na viděnou!

Díky a měj se fajn!

Ptal se stanjah v dubnu 2019.

foto: archiv

Britský DJ a producent London Elektricity se představí znovu v České republice a to 12. dubna v klubu Roxy.


Sledujte také:


London Elektricity Facebook
Hospital Records Facebook
Hospital Records web

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016