ROZHOVOR

 

Spojuje NÁS DNB: "Máme nakročeno k vlastnímu festivalu..."

Spojuje NÁS DNB je projekt, který se za poměrně krátkou dobu svého působení na scéně rozrostl z malé skupiny na facebooku až k velkým klubovým akcím, a aktuálně se pod hlavičkou tohoto uskupení chystá i halová akce. Nejen o tom, ale i o dalších zajímavostech točících se kolem tohoto drumandbassového projektu jsme si v kavárně klubu Cross popovídali s jeho zakladatelkami Agátou a Žanetou.

 

Na začátek odlehčující otázka... Jak se daří?

Agáta: Já se mám skvěle... Právě jsem se vrátila z Belgie, kde se konala párty Rampage, takže boží!

Žaneta: Po víkendu v Německu a výletech v Alpách jsem trochu nachcípaná, ale jinak si nestěžuju. :)

My jsme se tady v Crossu sešli kvůli vašemu projektu Spojuje NÁS DNB. Kde se vzala myšlenka na jeho založení? Pokud se nemýlím, tak to celé vzniklo nejprve jako skupina na facebooku...

Žaneta: Nejdříve to vzniklo jako skupina pro kamarády a lidi, co mají rádi drumandbass. Bylo to o sdílení tracků, vyměňování si zážitků z různých akcí, videí a postupem času se k tomu nabalovalo víc a víc lidí, převážně kamarádů. Začalo se to rozrůstat a rozrůstá se to pořád dál. Teď v dubnu tomu bude 5 let, co tato skupina funguje...

Agáta: Aktuálně tam je něco kolem 21 tisíc členů, což je neskutečný číslo! Sami koukáme, jak se ta komunita sama o sobě rozrůstá, a jsme rády, že můžeme prostřednictvím hudby, kterou ve skupině sdílíme, předávat dobrej pocit ostatním posluchačům drumandbassu.

SNDNB

Takže to odstartovala skupina na facebooku, jejíž růst vás přivedl až k pořádání vlastních mejdanů. Jaký byl ten vývoj od facebookové skupiny k vlastním akcím?

Žaneta: K prvnímu mejdanu došlo po roce fungování, kdy nás kontaktovali lidi z klubu Storm, zda bychom tam u nich nechtěli pořádat takové srazy pro fanoušky. Tehdy to měl pod palcem Beesu a ty mejdany následně ve Stormu fungovaly rok. Poté došlo k nějakým neshodám, takže posledních dva a čtvrt roku naše akce děláme tady v Crossu, kde už jsou srazy pod naším velením.

Celé to tedy máte pod absolutní kontrolou, co se týče bookingu a následných příprav, jen vy dvě...

Žaneta: Přesně tak, booking řeší kompletně Agáta, a co se týče supportu, tak většinou oslovíme vždycky naše kamarády DJe...

Agáta: Snažíme se dávat možnost i začínajícím DJům, aby si vyzkoušeli hraní před lidma, a spodní stage má vždycky pod palcem nějaká crew, se kterou se dohodneme. Takže my si řešíme hlavní stage a tu spodní vždycky obsadí nějaká jiná parta.

Teď jsem ale zahlédl, že jste vaše akce posunuli na další level a to na halovou akci! Prozradíte nám o tom něco víc?

Agáta: Je to tak... Chystáme halovou akci, kterou jsme se ale snažili pojmout odlišným způsobem, než to dělají ostatní. Vybrali jsme si osm českých crew, které jsme rozdělili mezi dvě pódia, přičemž nebude žádný headliner, ale bude to taková showcase jednotlivých crew, které to tam pořádně rozjedou. A chtěli jsme to celé posunout ještě trochu dál, takže tady v Crossu bude probíhat další scéna, přičemž nepůjde o drumandbass, ale jedna stage bude o dubstepu, druhá hip-hop a grime, třetí pak techno. Bude to díky tomu hodně multižánrové, ale to srdce naší párty bude hlavně o drumandbassu, a to v Holešovicích v Hale 36. Samozřejmě vás všechny zveme a věříme, že to bude stát za to!

Žaneta: Co se těch crew týče, tak z Liberce dorazí Monkey Boom, z Českých Budějovic Young Blood Crew, Bassheadz, potom Liquidators Crew z Brna, Mindicted Crew, Bass Elementz z Olomouce, z Prahy tam zahrají Drumbassterds a Next Gen Crew.

Kolik času vám zaberou přípravy?

Žaneta: Ty naše akce se konají každé tři měsíce. Teď bude párty v květnu a pak nás čeká další klubovka až v září, přičemž přes léto proběhne mejdan v Mlékojedech. Tam jsme začali dělat letní akce loni a letos v tom budeme pokračovat. A samotné přípravy probíhají neustále, kdy stále ladíme detaily a řešíme DJs, takže se dá říct, že na tom makáme neustále...

Agáta: Teď vlastně řešíme halovou akci, ale zároveň s tím už plánujeme podzimní klubovku, takže všechno probíhá tak nějak za pochodu.

SNDNB
Od klubových akcí jste se přesunuli k halovce... Máte nějakou metu, kam byste vaše párty chtěli posouvat dál?

Agáta: Pokud se téhle otázky můžu ujmout, tak právě díky Mlékojedům, které v podstatě fungují jako takový mini open air, máme nakročeno k vlastnímu festivalu. To je takový náš cíl do budoucna a určitě by to byl splněný sen. Udělat si někde na louce malý festival by bylo skvělé, ale hlavně chceme prostřednictvím našich akcí přinášet lidem radost z té hudby a tu myšlenku spojování, protože mě osobně drumandbass přinesl spoustu přátel, díky kterým jsme dnes tam, kde jsme...

Žaneta: Přesně tak, poznáš díky tomu spoustu zajímavých lidí, DJů, seznámíš se s lidmi od různých crew. Na našich akcích právě chceme takto lidi spojovat, což funguje a všichni se navzájem respektujeme... To je na tom to skvělý!

To je určitě úžasná myšlenka propojovat lidi a ne si dláždit jen svůj pomyslný chodníček. S takovýmto projektem ale často souvisí i merch pro fanoušky. Jak jste na tom v tomto ohledu vy?

Agáta: No ten nám teď lehce vázne... Prioritou je aktuálně hlavně naše halová akce a letní mini open air v Mlékojedech. Merch je ale v plánu a ještě během tohoto roku na něm chceme zapracovat.

A co propagace samotných mejdanů? Řešíte vše čistě na facebooku, nebo využíváte i jiné platformy a spolupracujete s dalšími médii?

Žaneta: Propagaci řešíme čistě po facebooku právě přes naší skupinu nebo přes Instagram. Potom se akorát udělají a vylepí flyery, ale jinak přes jiná média tu propagaci nerozjíždíme.

Agáta: Třeba i řada jiných promotérů používá naši skupinu jako nástroj k propagaci svých akcí. Díky tomu, jak je skupina stále aktivní, se ty jednotlivé párty dostanou do širšího povědomí.

SNDNB

A co nějaký feedback na vaše akce? Máte nějaké ohlasy od fanoušků?

Žaneta: Většinou jsou ty ohlasy pozitivní, i když na minulou akci moc lidí nedorazilo... Ale určitě se vždycky najde prostor ke zlepšování. Co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému. Je to o tom osobním náhledu, ale tak je to ve všem...

Agáta: Spoustě lidí se třeba líbí to, jak se snažíme každou akci tématicky něčemu přiblížit. Třeba i co se týče výzdoby na pódiu a tak dále...

Žaneta: Snažíme se dávat prostor i lidem, aby si prostřednictvím ankety vybrali třeba nějakého DJe z české či slovenské scény, nebo crew, která obsadí spodní stage. Po této stránce se je snažíme trošku zapojit do procesu samotné akce. Dělame to ve svém volném čase, takže jsme rády, když vidíme, že se párty vyvedla a lidi se baví.

Když se vrátíme k vašim akcím a budoucím plánům, máte nějakého interpreta, kterého byste chtěli mít u vás, ale zatím to není úplně reálné?

Žaneta: Hm, to teď úplně nevím, protože v tomhle ohledu jsem si svůj sen už částečně splnila... V říjnu jsme přivezli Black Barrela, což byla naše oslava narozenin, takže moje splněný přání!

Agáta: Co se mě týče, tak je to určitě Signal, u kterého navíc není zas tak úplně nereálný, aby tady zahrál. Ale jinak určitě The Upbeats nebo Phace. Tahle jména by bylo určitě super dotáhnout na vlastní mejdan!


Když už jsme narazili na tato jména, tak které subžánry drumandbassu jsou vám nejbližší?

Žaneta: Já mám ráda od všeho něco, ale aktuálně je mi nejbližší deep a od chvíle, co jsem začala před lety poslouchat drumandbass, mě baví liquid funk. Jinak se nebráním i jiným subžánrům, v každém si najdu to svoje...

Agáta: Já miluju drumandbass jako takovej, ovšem vždycky mě nejvíc bavil neurofunk. Ale dnes už to není, co to bývalo... Přijde mi, že v neurofunku už dnes chybí to srdce a duše samotných producentů, kteří jen chrlí párty bomby, aby to na mejdanu nějak fungovalo. Jinak miluju deep, a když mám náladu, tak si pustím liquid funk. K jump upu jsem si teda musela chvíli hledat cestu, ale také si v něm najdu to, co mě baví. Drumandbass jako takovej je úplně boží a je neuvěřitelný, že i po těch letech se neustále rozrůstá.

Když pomineme samotné párty, co chystáte za novinky pro zbytek roku? Probrali jsme merch, ale neplánujete třeba i vlastní booking? Vím, že řada takových projektů má své stájové DJs...

Žaneta: Je to tak, díky že jsi na to narazil! Chceme neustále ten náš projekt co nejvíc přibližovat fanouškům, takže teď rozjíždíme "SNDNB unit", pod který patří čtyři DJs ve složení Houbass z Drumbassterds crew, Cherw, Shanix z Young Blood crew a Calli z brněnských Liquidators. Chceme ty naše párty dělat právě i pro lidi, kteří se k nám do Prahy nedostanou, takže promotéři z jiných měst si mohou tyto DJs zabookovat. Díky tomu se ta naše myšlenka Spojuje NÁS DNB dostane i do dalších koutů republiky...

Agáta: Rády bychom ty naše párty posunuly i za hranice Prahy a dostaly tuhle hudbu k posluchačům, kteří to mají do Prahy moc daleko a nemohou dorazit. Uvidíme, jak to půjde dál, pracujeme na tom a věříme, že to půjde...

Blížíme se ke konci našeho rozhovoru... Máte nějaký vzkaz na závěr pro naše čtenáře?

Agáta: Poslouchejte drumandbass a buďte dobří!

Žaneta: Díky této příležitosti bych chtěla využít možnost a poděkovat všem, co se kdy podíleli, nebo podílejí na chodu skupiny, projektu či přípravách našich srazů. Ať už lidi, co skupinu opustili, tak lidi, díky kterým jsme nabyli nějakých poučení a zkušeností. Ať dobrých, nebo špatných, ani bez jednoho by jsme nebyli tam, kde jsme. Mimo jiné chci poděkovat za příležitost k tomuto rozhovoru. Přeji klukům hodně úspěchů a štěstí do budoucna. Velký dík patří také klubu Cross, že máme tu čest pořádat naše srazy na tak jedinečném místě, a za příležitosti, kterým se nám dostává. Další velký dík patří všem účastníkum našich srazů, DJs, promotérům, milovníkům D´n´B či členům za jejich podporu a přízeň. Jelikož bez vás by to přece jen nešlo. Jsem vděčná za to, kolik skvělých lidí jsem mohla poznat, a určitě ještě poznám. Mé díky patří i Agátě. Bez její psychické podpory a pomoci celkově bych to v posledních týdnech asi jen tak nezvládla. Určitě jsme také vděčné za každou příležitost, co se nám naskytne. A i přesto, jak je to někdy náročné, se snažíme do toho dávat srdíčko a kus sebe. A vidět to, jak si lidi párty užívají, a jak je skupina aktivní a roste, to je pro nás ta největší odměna!

A touhle bombou to ukončíme, takže díky že jste si našly čas na rozhovor a ať se vám do budoucna daří!

 

Ptal se stanjah v dubnu 2019.

foto: archiv

Special SNDNB Festival se uskuteční 18. května v Hale 36 a v klubu Cross.

Sledujte také:

Spojuje NÁS DNB Facebook

Spojuje NÁS DNB Facebook skupina

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016