ROZHOVOR

 

Session Victim: "Trávíme víc času s beaty než s Instagramem..."

Hauke Freer & Matthias Reiling alias Session Victim. Dva sympaťáci už od pohledu, kteří se dvakrát ukázali také u nás, a pokaždé to stálo za to! Hlavně na ten živák v klubu Futurum před třemi roky vzpomínám ještě dnes. Tehdy se brodili v obrovských chuchvalcích mlhy, zatímco z toho vymazleného sound systemu prýštila stejně nadýchaná muzika, a Matthias s basovkou v ruce vyráběl groove, který by roztancoval snad i toho chromého. Od té doby se blýskli dalším albem u Delusions Of Grandeur, následovala spousta EPček a remixů na značkách celého světa a také si stihli založit vlastní label Pen & Paper. I o něm jsme si před jejich třetí návštěvou Prahy popovídali, oba zavzpomínali na Silvestr v Sydney, přiblížili proces jejich skládání a remixování, vyzdvihli Jimpstera a prozradili, v čem je americká scéna srovnatelná s tou evropskou. Prostě fajn pokec se dvěma nadšenci, kteří hudbou žijou v režimu 24/7. Hezké čtení!            

 

Nikdy jsem oslavu Nového roku v zahraničí nezažil a vy jste si ji tentokrát užili v Sydney, zatímco nám tady zalézal mráz za nehty. :) Jak to proběhlo a v čem to bylo jiné?

Matthias:
V čem to bylo jiné? Popravdě se člověku nestává moc často, že zakončíš rozjetou novoroční párty a po ní skočíš rovnou do moře. :) Mad Racket je pro nás jednou z těch nejlepších akcí na světě a my si na ní zahráli už počtvrté. Sami organizátoři jsou skvělí DJs a tak se nám společně podařilo vytvořit nezapomenutelný mejdan. Můžeš jen litovat, že jsi u toho nebyl, stálo to opravdu za to!

Session Victim

Loni jste měli možnost zahrát si hned několikrát v Americe, což je pro každého DJe a producenta dost důležitá meta. Tak jak je na tom aktuálně americké publikum? Má tam deep house vašeho ražení na růžích ustláno, nebo je to pořád běh na dlouhou trať?

Matthias: Ve Státech už jsme byli poněkolikáté, a pokaždé se jedná o místa, na která se znovu vracíme, v našem případě se tedy jednalo o hraní v New Yorku, LA a v San Francisku. Za tu dobu už tam máme dobré kamarády a také jsme přesvědčeni o tom, že je to to správné hudební prostředí, které všechny DJs a producenty inspiruje v další tvorbě.

Hauke: Ta scéna je samozřejmě zcela odlišná od té evropské, ale zažili jsme tam opravdu povedené mejdany a úžasně se s publikem propojili...

Můžeme se těšit na nějaké kolaborace, případně nám prostřednictvím vašeho labelu představíte nějaké nové talenty odtud?

Matthias: Skoro pokaždé se setkáváme s dalšími zajímavými lidmi, když vyrazíme za hraním, a vždycky stojíme o to jít s nimi do studia a udělat nějaký jam, z něhož třeba někdy něco vzejde. Co se týče labelu, nevydáváme muziku novým talentům. Je to spíše platforma pro naše věci a tvorbu našich kamarádů, kteří nás baví. Ale kdo ví, jak to bude do budoucna... Jsme totiž otevřeni kvalitní hudbě ze všech koutů světa!

Session Victim

Pokud si člověk projede váš Instagram, je z něho zřejmé, že humor vám tedy opravdu nechybí... Patřili jste vždycky za třídní šašky? Dejte k dobru nějakou vtipnou historku z té doby. Tedy pokud je publikovatelná. :)

Hauke:
Teď zpětně nemám pocit, že bychom ve škole nějak šaškovali. Vždycky jsme se jen snažili udržet zábavu, asi tak nějak to všechno začalo. To taneční hudba je občas až příliš vážná... Těch historek, hlavně při cestování, vzniklo opravdu spoustu, ale raději si je s dovolením necháme pro sebe. :)

Zrovna ve vašem případě by mě zajímalo, čím jste chtěli ve vašich školních letech být... Nebo bylo už tehdy jasné, že budete bavit lidi na pódiu v klubech?

Matthias:
Tehdy jsme vůbec nesnili o nějaké kariéře... Milujeme to, co děláme, vždycky bychom to dělali, ale nikdy jsme o muzice nepřemýšleli jako o práci na plný úvazek.

Hauke: Milujeme hrát muziku a skládat muziku ve studiu, hrát víkend co víkend v klubech a pořád nám připadá neuvěřitelné, že to tak může být...

Session Victim

Co vás vedlo k založení vlastního labelu Pen & Paper? Chtěli jste absolutní tvůrčí svobodu? Protože co se týče odbytu u věhlasných značek po světě, nemůžete si na nezájem zrovna stěžovat...

Matthias: Žádný label, s nímž jsme v minulosti spolupracovali a spolupracujeme, nás naštěstí do ničeho netlačil! Myšlenka založit Pen & Paper vznikla v době, kdy jsme měli rozpracovaných pár nových věcí, s nimiž jsme si úplně nevěděli rady, a vůbec netušili, kdo by o ně měl zájem, a tak jsme je jednoduše vypustili sami. :) Takto vlastně byla vydána první věc "Puzzle". Měli jsme základní beat, bavily nás ty aranže, a takto jsme výsledek předali Iron Curtisovi a Vrilovi s tím, že když je napadne co s tím dál, ať se pochlubí. A rázem byly tři nové remixy na světě a deska mohla směle ven!

Jak přesně vypadá proces vašeho skládání? Scházíte se ve studiu společně a jamujete, nebo preferujete skládání doma a pak výsledek slepíte dohromady?

Hauke: Sejdeme se tak dvakrát třikrát ve studiu a prvotní nápad se začne vyvíjet, až když jsme u toho oba. V okamžiku, kdy máme základ hotový a je zřejmé, že je finále na spadnutí, vylepšuje ho klidně jen jeden z nás a posílá to druhému víceméně ke schválení.

Ačkoliv jsem velký deep house fanda, z vašeho posledního alba "Listen To Your Heart" hrávám ve svých down tempo setech paradoxně nejčastěji vyloženě skvostnou "Castle For Sale". Jak vznikla tahle skladba? Pro vás je to hodně atypická věc...

Matthias: Fakt? Já nemám pocit, že je až tolik neobvyklá, protože i na naše předchozí alba jsme pokaždé umístili i nějaké vyloženě pohodové down tempo věci. Ale díky za tenhle postřeh, vždycky jsme rádi za každý feedback, protože se ti nikdy nepodaří, abys ve studiu cítil ty skladby nachlup stejně jako následně sami posluchači. 

Při poslechu vaší tvorby mám vyloženě pocit, že musíte mít velmi optimistický pohled na svět a nějakých experimentů se zvukem, nebo depresivních tracků se od vás asi hned tak nedočkáme. Nebo se pletu? Ten optimismus z vás pořád tak stříká a máte to pokaždé tak hezky učesané...

Hauke:
Ha ha, asi máš pravdu, ale opravdu to nikdy nebyl náš záměr, aby každá další skladba tu pozitivní atmosféru měla. Ale pokaždé se to tak nějak stane, když jsme "victim of our sessions". :) Každopádně pokud bys rád i něco temnějšího, mrkni na Matthiasovy sólové práce, které vydal u Giegling.

Jaký je tedy základní recept na to, aby byla tvorba každého producenta tak neuvěřitelně nadýchaná jako ta vaše? Co je tou hlavní ingrediencí?

Hauke: 
Existuje jen správný, a nebo špatný způsob, jak dělat hudbu. Ale proč zní naše hudba právě tak, jak zní, ti nepovím... Recept, který funguje dobře pro nás, nemusí nutně fungovat pro ostatní. Každý si musí najít ten svůj, a pokud se inspiruješ dobrou muzikou kolem sebe, rozhodně ti to neublíží!

Raději tvoříte na vlastním materiálu, nebo remixujete? I to je pokaždé výzva, nemám pravdu?

Hauke:
Milujeme obě varianty! Remixy mohou být výzvou a často jim věnujeme mnohem více času, protože je potřeba napsat od základu úplně novou skladbu. :)

Každé dva roky přicházíte s novým albem... Takže dočkáme se ho i letos a opět skrze Delusions Of Grandeur? Jaké máte vlastně přátelské vazby s Jimpsterem? Mluví vám do vydání nového materiálu hodně?

Hauke:
 To zní jako plán! :) Sice ještě nejsme úplně připraveni na to, abychom se na něj vrhli, ale třeba při tvorbě "Listen To Your Heart" jsme v průběhu roku náhle zjistili, že dobrou polovinu alba už máme hotovou. A takhle to funguje nejlépe, když si jen průběžně skládáme svou hudbu a pomalu dáváme věci dohromady... Jimpster je ten úplně nejlepší A&R manager, který neváhá přijít s drsnou kritikou, ale zároveň tě i povzbudí, když to nejvíc potřebuješ! Hodně nám pomohl hudebně růst...

Vzpomenete si ještě na váš živák ve Futuru před třemi lety? Já si pamatuju ty obrovské chuchvalce mlhy, v nichž jste se brodili, a pak následně tu úžasnou show s vaší muzikou, která teď byla hrána live. Pro mě osobně vyloženě zážitek a ta živá basa Matthiase dělala strašně moc, ta vaši tvorbu posouvala zas o level výš...

Hauke: Taky si to pamatujeme... Náš nový živák už máme vyzkoušený, tak jsme moc zvědaví, jak to bude šlapat tentokrát!

Kolik hodin denně trávíte ve studiu a kolik na sociálních sítích? A dokážete vůbec relaxovat? Při pohledu na Boiler Room z Hamburku mám pocit, že snad s hudbou i usínáte...

Hauke: No... Nebudu ti to vyvracet. :)

Matthias: Ha ha ha. Zodpovědně můžu říct, že pořád trávíme mnohem víc času s beaty než s Instagramem. A mám pocit, že jen díky tomu jsme opravdu lepší a lepší...


Ptal se myclick v lednu 2019.

překlad: rudy

foto: archiv

Německá dvojice Session Victim se představí znovu v České republice a to 2. března na akci Futurum Club Nights v klubu Futurum Music Bar.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016