ROZHOVOR

 

Tom Runky: "Kdysi bys spočítal D´n´B mejdany na jedný ruce..."

Tom Runky se sice DJingu zatím věnuje jen krátce, na drum´n´bassové scéně se však pohybuje už pěknou řádku let. Stojí totiž za projektem LiquidDnBCrew, ve kterém jako jeden z promotérů bookuje zvučná zahraniční jména, aby si všichni D´n´B fanoušci mohli přijít vychutnat dech beroucí atmosféry a vytříbené melodie od těch vůbec nejpovolanějších. Jaká byla jeho cesta k drum´n´bassu, co má v plánu dál a ještě na spoustu dalších věcí jsme se ho zeptali v následujícím rozhovoru...

 

Tome, jsem rád, že sis udělal na nás čas a na rozjezd taková odlehčující otázka. Jak se máš?

Mám se fajn. Tenhle rok jde zatím skvěle, takže si nestěžuju.

To rád slyším! Teď se tedy vrhněme na muziku, respektive na drumandbass, kterému se věnuješ asi nejvíc, co jsem tak pozoroval. Jak ses vůbec k tomuto stylu dostal?

To začalo v mých 17ti letech, kdy mě vzal bratránek na první techno párty do opuštěné mlékárny kdesi v Trutnově. Na hlavním pódiu bylo techno, kde hrála Ladida a Zaffarano. A na vedlejším nějaký jungle. Techno bylo fajn, ale jungle mě uchvátil natolik, že jsem na tom pódiu strávil skoro celou noc. Připadal jsem si v těch chvílích jak Alenka v říši divů a nemohl jsem se nabažit těch všech nových zvuků, co se na mě valily z beden. Poté, co jsem přijel do Prahy, jsem rozbil prasátko s drobnejma a letěl si do Bontonlandu pro svoje první "drumcový CD" Technical Itch - "Killa Bites 2", který jsem doma neustále sjížděl dokola. Později jsem si hodně ulítával na Teebeeho legendárních starých setech. Vždy, když se na internetu objevil nějaký nový mix, byl jsem štěstím bez sebe. Pak už následovaly mejdany jako Take Control v Abatonu, Shadowboxy v Roxy nebo legendární DrumiXy na Lávce. Na těchto akcích jsem pořád objevoval nové a nové producenty. Zásadní pro mě byl rozhodně i Hradhouse v roce 2008, kde jsem poprvé slyšel LTJ Bukema s MC Conradem a to mě totálně ovládlo. Ten "vibe" a celkově atmoška při jejich setu tam byla neopakovatelná. V tu chvíli jsem si řekl: "Jo, tohle je přesně moje cesta!"

Tom Runky


Působíš jako promotér v LiquidDnBCrew... Jak ses k tomu vlastně dostal?

Všechno začalo stránkou Liquid Drum and Bass na FB. Někdy v roce 2009 jsem se stal adminem této stránky a tak moc mě ta hudba pohltila, že jsem postupem času dospěl až do fáze, kdy jsem se staral o běh celé stránky a nakonec jsem se stal jejím vlastníkem. Zlomový byl určitě bod, kdy jsme se dali dohromady s Blofeldem a vzápětí na to i s Theyou, se kterými máme stejný nebo hodně podobný náhled na to, jakým směrem chceme, aby se náš záběr na scéně ubíral. Od té doby se rozběhla oficiálně naše LiquidDnBCrew, a s tím samozřejmě byly spojené první párty a jejich organizace.

S touto crew pořádáte klubové noci Liquid Flights a také se podílíte na akci Double Trouble. Kolik času tak zabere příprava jedné takovéto párty? A jak dlouho už tyto akce děláte?

Každá párty zabere pár měsíců příprav, ať už jde o počáteční booking headlinerů a DJs, přes promo až po závěrečnou organizaci a logistiku všech potřebných věcí okolo. Naštěstí v Crossu je naprosto úžasný zázemí, takže to nám spoustu věcí ulehčuje. S Liquid Flights přišla Theya někdy v roce 2012 a Double Trouble jsme začali dělat s Drumbassterds od roku 2013. Kromě našich dvou nejznámějších párty tu bylo i pár speciálních nocí jako Fokuz Label Night, 10 Years of Spearhead nebo teď druhý rok po sobě Bassdrive Night.

S vašimi mejdany nyní působíte v klubu Cross. Bylo to tak vždy?

Rozhodně ne. Museli jsme se k tomu postupně prokousat. První naše párty byla ještě kdysi ve starém Matrixu, potom přišly tři vydání Liquid Flights v klubu Yes! a taky proběhlo pár nocí Bass Case v klubu Signal. Až pak jsme se dostali do Crossu.

Tom Runky

Kolik má vlastně LiquidDnBCrew členů?

Všeho všudy je nás celkem 11. Je tu naše tvrdý jádro zakládajících členů, tedy Theya, Blofeld a já. Později se k nám přidali Fallen Gemini a SHFT a ještě je s námi Domina, která díky vytíženosti v práci však není momentálně aktivní. Zbytek do počtu jsou admini na FB stránce, kteří více, či méně pomáhají s naplňováním obsahu stránek. Nejdéle je s námi asi Nitty, který je na stránce, tuším, od roku 2010.

Za tu dobu se vám povedlo do ČR přivézt spoustu zahraničních jmen. Dáš z hlavy, kolik přesně jich už bylo?

Bylo toho už tolik, že z hlavy bych to rozhodně nedal, obzvlášť po tolika letech mejdanů. Ale jsem na tebe připravenej, protože si doma vedu takovej svůj "bonzblok", kam si píšu každou událost a koho jsme pozvali. Za necelých 5 let působení na scéně to bylo teď v září celkem 87 umělců. Pár z nich se opakovalo v průběhu let, přesně to tedy bylo 109 zahraničních bookingů a z toho bylo v ČR 57 debutových vystoupení na 47 eventech (38x Cross Club). Když pak člověk kouká zpětně na ta čísla, ani tomu nechce věřit. A to tento rok ještě nekončí. :) Nás hlavně baví do ČR vozit kvalitní, zajímavá, nová nebo u nás neohraná jména.

Jaký interpret ti udělal největší radost, že se ti ho povedlo k nám přivézt? A koho bys ještě třeba na svém mejdanu rád představil?

To je hrozně těžký hodnotit, protože každý, koho jsme pozvali, byl pro nás srdcová záležitost a těch jmen je fakt obrovský seznam, viz moje odpověď na tvou předchozí otázku. Ale pokud můžu zmínit alespoň pár opravdu TOP bookingů, budou to určitě Calibre, Logistic, Nu:Tone, Riya, dBridge, Total Science, Zero T, Redeyes, Lenzman, Artificial Intelligence, Utah Jazz, dále Hybrid Minds, které jsme k nám dovezli vůbec jako první v historii na náš první Double Trouble, další super debut byl např. kdysi ještě Komatic (Technimatic), LSB, Phil Tangent, Keeno ve svých začátcích, fenomenální premiéru tu měli i Bachelors of Science minulý rok a velkou radost nám teď v září udělal Random Movement, který se v ČR ukázal po strašně dlouhé době. Ta jména, co tu zmiňuji, tvoří opravdu jen malou část toho seznamu. Producenty, které bychom rádi pozvali, tady prozrazovat nebudu, ať je to taky trochu překvapení pro lidi. Můžu jen s jistotou říct, že božích jmen bude ještě mnoho a určitě budeme dál pokračovat v tom, co jsme dělali doposud.

Tom Runky
LiquidDnBCrew je také známa sklenicemi pro headlinery svých klubových nocí. Jak vznikl tento nápad?

To byla strašná náhoda. Měl jsem kolegu v práci a toho bavilo trávit svůj volný čas s malou frézkou v ruce a vyrývat do skla všemožný věci. Přišlo mi to jako hrozně cool nápad odměňovat producenty osobním půllitrem na pivo, kde mají svůj nick a naše logo. Takže jsem se s ním dohodl a od té doby je pro nás vyrábí. Zahraniční producenti si tak odvezou kromě skvělých zážitků i něco, co jim bude párty navždy připomínat. Prostě když přijedeš do Prahy pod LiquidDnBCrew booking, znamená to, že piješ dobrý český pivo a dostaneš k tomu i svůj osobní půllitr. Už je to tradice a mezi umělci se to rychle rozkřiklo. Občas je úsměvný a určitě potěšující, když ti přijde nabídka bookingu už jen proto, že někdo z nich chce mít doma sklo od nás. :)

S tím souvisí i merchandising. Neplánujete tyto sklenice i pro fanoušky? A co další předměty jako třeba trička?

Určitě ano! Nějaký čas to máme samozřejmě v plánu, jak se sklenicemi, tak i s tričky. Doufejme, že k tomu už dojde v nejbližší době.

Ty jsi v nedávné době začal i s DJingem. Jak to jde v tomto ohledu? Hraješ především liquid a deep D´n´B, ale nelákají tě i jiné styly?

Tímhle se mi splnil další sen a nějaký kus vlastní seberealizace. Strašně mě to baví! Hraju před lidmi zatím půl roku, takže je rozhodně ještě stále dost co pilovat a nemůžu skrývat, že mě přepadá před každým vystoupením určitá nervozita. Naštěstí mám možnost se učit od skvělých TOP DJs, takže to jistě přispívá k tomu, abych se neustále posouval měsíc od měsíce. Pak už je to jen o vlastní píli a tréninku. Rád si krom D´n´B poslechnu i jinou bass music jako house, UK garage, 2-step a další, určitě mě bere dost i autonomic a jiný styly, ale těžko říct, kdy tyhle věci sám začnu hrát. Nebo zda vůbec někdy... Do těchto stylů pronikám zatím opravdu jen okrajově. Zatím mě stále nejvíc baví D´n´B a pořád mi má co nabídnout, proto momentálně nemám úplně potřebu dál expandovat mimo tento žánr. Uvidíme, co přinese budoucnost...

Tom Runky

Jak bys ohodnotil českou D´n´B scénu a kam se podle tebe bude dál ubírat?

Když se na to podívám obecně a nestranným pohledem, je na tom naše scéna podle mě výborně. Praha nebo vůbec celá ČR se staly takovým pískovištěm pro světový D´n´B. Jezdí sem hrát pravidelně jak ty největší hvězdy a legendy, "začínající" mladí talenti, co už pomalu vystrkujou růžky mezi ta velká jména, tak i progresivnější producenti, které neovládla touha po penězích a dělají tu hudbu stále po svém, bez ohledu na současné trendy. Každý z nich se hrozně rád vrací. Je to jistě příznak toho, že se jim u nás líbí, mají rádi české fanoušky a vidí, že ČR jim má co nabídnout. Kdysi by člověk spočítal D´n´B mejdany za rok na jedný ruce. Teď je toho opravdu dost a neuvěřitelně to vyrostlo za ta léta. A právě díky tomu, jak se to u nás rozvinulo, zde vznikly v poslední době spousty nových crew, kvalitních DJs, vyrostlo několik producentů a dokonce i pár labelů. Je vidět, že mezi tou masou řadových, konzumních mejdanových návštěvníků, kteří se jdou akorát vyndat, se najde i ta mladá krev, která má o D´n´B hlubší zájem, chce poznávat nový věci i učit se, a to je rozhodně dobře. Kam se to celý bude dále ubírat a kde je ten pomyslný strop, si netroufnu soudit. Pořád je prostor, aby se to u nás dál rozvíjelo, ale jak a jakým směrem je těžká otázka. Lidi, co chodí na eventy, jsou ten motor toho všeho. Musím teda podotknout, že mezi nimi nepřekvapivě panujou tendence chodit hlavně na mainstream a rádoby velký jména, který se tu točí téměř každý rok neustále dokola. Někdy možná i více než je zdrávo. (smích) Jestli je to liquid, neuro, či jiný styl, je asi jedno. Vesměs je to masovej zvuk, kterej mě osobně už dávno neoslovuje a je pro mě nezajímavej. Ale nikomu to neberu. Já se taky nějak vyvíjel, jen podotýkám, jak to teď vidím z mého pohledu. Mám prostě radši ten "androš", který je hlavně o emocích a tvořený srdcem bez ohledu na subžánr D´n´B. To vše se pak odráží v kvalitě tý samotný hudby a vo tom to přeci celý je! Já doufám, že mladí si k D´n´B mimo hlavní proud budou nacházet cestu stále čím dál víc.

Jaké album tě v poslední době nejvíce chytlo?

Určitě je to Calibre a jeho "Shelflife 4", Utah Jazz - "The Music Factory", Technimatic - "Better Perspective", BCee – "Volume 1". Skvělý LPčko v poslední době, ze kterýho mám v playlistu hodně tracků, je "This Time Last Year" od Pola & Bryson. Opravdu mladí talentovaní kluci! Dále kompilačka "Year Of Soul vol. 1, která vyšla u Soul Trader a v rámci deepu je to čerstvý LP na Flexout "5 Years Of Flexout Audio". Mimochodem, teď LSB oznámil jeho nadcházející debutové album a na to se strašně těším! A taky Kymian Law teď vyhodil info o novém albu. To bude jistě taky super.

Každého DJe se ptám na nějaký kuriozní zážitek během vystoupení... I ty určitě nějaký mít budeš. Prozradíš nám nějaký takový moment?

Z mého vystoupení toho ještě zatím moc není vzhledem k tomu, jak dlouho jsem DJ, ale díky mému dalšímu působení na scéně jsem toho zažil dost. Krom klasických "párty vyndánosek" a všelijakých veleještěrů, kteří baví už jen svojí přítomností na parketu, jsou tam věci, kterými bych asi radši veřejnost ušetřil... Ale např. před pár lety mě pobavil týpek, se kterým jsem se bavil na nějaký párty v backstage na téma D´n´B, a když jsem se zmínil, že jsem z LiquidDnBCrew, řekl: "Jo od vás znám jednoho člověka." Nemohl jsem nepoložit otázku: "Koho přesně?" A člověk, kterýho jsem v životě neviděl, odvětil: "Znám Toma Runkyho!" V tu chvíli jsem šel do kolen. Týpek chvíli koukal, co se děje... Poté, co jsem byl konečně schopný mluvit, jsem mu řekl: "Těší mě, já jsem Tom." Na ten následný výraz v jeho tváři nikdy nezapomenu. Takže takhle to vypadá, když někdo spáchá sebevraždu v přímém přenosu a následně s tunou popela na hlavě, která mu skoro láme krk, urychleně utíká pryč...

Tom Runky
Plánuješ v současné době nějakou zajímavou párty?

Samozřejmě! V prosinci přivezeme dvojku Calibre a DRS na Liquid Flights, což bude nepochybně naše párty roku! Když na to vzpomínám, naše první LF v Crossu začala právě tímto producentem v roce 2013 a v klubu byla naprosto neuvěřitelná atmosféra po celou noc. Teď po třech letech si to splníme znovu a ještě jako bonus bude společný vystoupení s DRS. Člověk už sí říká, ať je prosinec, protože tohle bude opět strop! :) Ještě bych rád upozornil na listopadový Double Trouble, kde jsme s bookingem zašli více do deepových sfér, než je u nás zvykem a pozvali Need For Mirrors. To bude taky bomba! Takže pokud chcete pořádně naklepat řízky nějakým kvalitním beatem, přijďte si trsnout na jednu z našich posledních letošních událostí. :)

Kam bys chtěl posunout LiquidDnBCrew do budoucna?

Nějaké kroky vpřed jistě ještě přijdou, ale když vezmu, že máme každý svoji normální práci i jiné koníčky, musím uznat, že tak jak to funguje momentálně, nebo kde teď na scéně jsme, je pro mě zatím celkem dostačující a v začátcích před těmi pár lety se mi o tom ani nesnilo... Člověk to má už takhle skoro jako "full time job". Každý ukrajujeme poměrnou část svého osobního života, abychom mohli dělat v rámci hudby to, co děláme. Svoje vlastní párty máme každý měsíc, někdy dokonce i dvakrát do měsíce, máme skvělé DJs, kteří se mohou pochlubit bookingy i několikrát v týdnu díky svému talentu i selekci, a hrají na těch nej párty, Ondra má pravidelnou show na jednom z nejznámějších světových D´n´B rádií Bassdrive a liquid stránka na FB čítá bezmála 60.000 fanoušků... Co víc si momentálně přát?! Chtěl bych ještě nějak víc rozjet náš YouTube kanál, ale času je čím dál méně. Byl tu už delší dobu i nápad udělat naše vlastní webovky, ale zatím k realizaci nedošlo a možná ani nedojde. Nějaké "menší" projekty jsou samozřejmě na stole, ale musím opět dělat tajemnýho. Nechte se překvapit.

Máš nějaký vzkaz na závěr pro naše čtenáře?

Pokud vás baví liquid, soulful, jazz a deep D´n´B, sledujte naši stránku Liquid Drum and Bass na FB a taky se někdy přijďte určitě podívat na náš mejdan. Rozhodně vás v Crossu rádi uvidíme a hodíme i řeč u nějakýho toho paňáka. Věřím, že ať u nás na stránkách, nebo na párty, si každý příznivce oduševnělých beatů najde to svoje. A taky díky všem, kteří měli tu trpělivost si přečíst celý rozhovor. :)

Díky za něj a ať se ti daří!

Já taky děkuju a hodně zdaru i tobě! :)

Ptal se stanjah v září 2016.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016