PARTYINFO

 

ÁVÉČKO: DEENA ABDELWAHED PRESENTS "JBAL RRSAS" AV LIVE

Datum konání:
20.04.2024 - sobota
Místo konání:
Praha - Kino Přítomnost
Live:
Deena Abdelwahed, Khalil Epi, VJ Niculin Barandun
Info:
http://www.facebook.com...
Popis:

start: 20:00, vstup: předprodej: www.kinopritomnost.cz

 
 
Ávéčko uvede AV show Deeny Abdelwahed

Těžkopádné beaty, dusná atmosféra a očekávání, že přijde něco velkého. Deska "Jbal Rrsas" producentky Deeny Abdelwahed se rozjíždí pomalu jako plně naložený nákladní vlak a pokračuje směrem k pestré zvukové krajině tradičních žánrů Egypta nebo Tunisu, které s lehkostí mísí s rytmem evropských ravů. Deena Abdelwahed se vrací do Prahy po dvouleté pauze od DJ setu v Anežském klášteře, tentokrát s živým vystoupením a novým albem, pro které vznikla i audiovizuální show reagující v reálném čase na hudební podněty. V rámci série Ávéčko pořádané za spolupráce Theremin a Heartnoize se Abdelwahed představí ve funkcionalistických prostorách kina Přítomnost v sobotu 20. dubna 2024.

 

Tuniská producentka sice přesídlila v roce 2016 do Paříže, pouto k regionu, ze kterého pochází a zájem o místní hudební tradice ji ovšem provází celou kariérou. S debutovým albem "Khonnar" (2018) prozkoumala zvuková území na pomezí arabsko-tuniské hudby a elektroniky a zároveň v textech tematizovala společenské problémy rodné země i evropského kolonialismu. Se současnou nahrávkou "Jbal Rrsas" se pak pustila do ještě podrobnějšího průzkumu lokálních žánrů, aby si mohla pohrát s jejich rytmickou a melodickou strukturou. Bahrajnské khaleeji založené na polyrytmech se setkává s dubstepem nebo footworkem. Nad pestrostí tradic a přístupů se pozastavuje i magazín Resident Advisor: "Nejradikálnějším prvkem alba je absence binárních vymezení: mezi Východem a Západem, mezi tradičním a současným, mezi poslechem hudby v klubu a doma. Namísto toho "Jbal Rrsas" představuje prostor, kde se za doprovodu těžkých basových beatů potkávají různé vlivy a díky tomu vzniká v reálném čase nový hudební slovník."


Deenu Abdelwahed doprovodí na pódiu multiinstrumentalista Khalil Epi a švédský umělec Niculin Barandun, který se postará o vizuální složku koncertu. Lístky na stání jsou k dispozici za 490,- Kč.

Akce proběhne za podpory Ministerstva kultury ČR a Magistrátu hl. města Prahy.

FB event

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016