CLANEK

 

Stroon vydal nové album "Metal Bubble Memories"

Stroon je synonymem spojování toho, co už v hudbě známe, a zvuků, které možná slyšíme poprvé. Jeho tvorba nepostrádá emoce, kontemplaci, introvertnost a jistou dávku patosu. Novinka "Metal Bubble Memories" v tomto trendu pokračuje a přináší 28 minut nové hudby - soundtracku k neexistujícímu filmu, ale k existující osobní otázce.

 

"Metal Bubble Memories" je druhým albem z pomyslného cyklu, který započal předchozí deskou "Temple Timbre Embers" (Deadred Records, 2020). Jak je u Stroona zvykem, za myšlenkou desky opět stojí psychologické zkoumání a sonda do svého nitra. Název vybízí posluchače, aby si představil prasknutí kovové bubliny jako alegorii obtížnosti proměny člověka. Je změna našeho chování či lidské povahy (ne)možná stejně jako vznik či prasknutí kovové bubliny? Téma rozvíjejí názvy písní "Isolated Sacrifice", "At Hell-with-it" nebo "Tectoniclifting", které poeticky popisují úsilí a někdy marnou snahu o transformaci.

Stroon


Po hudební stránce jde podle Stroona o jeho zvukově nejbarevnější, nejpříběhovější a možná i nejdobrodružnější počin. "Je odvážné, co se týče zvuku a toku písní. V poslední době mě velmi přitahuje vypravěčský přístup ke skládání hudby. Fascinuje mě filmová hudba a muzika, která doprovází výtvarné umění. Klasická hudba je navíc v mém životě stále přítomná a někdy silně ovlivňuje způsob mé tvorby," vysvětluje Stroon.

Stroon


Stejně jako album "Temple Timbre Embers" bylo přímočaré a jednoduché ve svých hudebních formách, "Metal Bubble Memories" je překvapivější ve svých strukturách a zvucích. "Skladby byly původně napsány pro divadlo a film, kde nakonec nebyly použity, a tak jsem z nich udělal samostatné kompozice. Dynamika divadla a filmu se přenesla do jejich konečné podoby, a tak na albu najdeme více ambientních poloh a živějších momentů," dodává Stroon.

Stroon


Většinu zvuku na albu vytvářejí digitální syntezátory, koláž zvuků doplňují i akustické kytary a vokály, tentokrát bez Stroonova charakteristického vibrafonu. Stroon zde dále rozvíjí svůj vztah k hudebnímu pulsu jako hlavnímu hybateli. Svůj současný zvuk by rád opět přenesl naživo do klubů, kostelů, galerií a dalších zajímavých prostor.

Design alba vytvořil Michal Hazior, který se zabývá vizuální komerční komunikací a designem. V současné době se zaměřuje především na sportovní a oděvní segment a také na ilustraci, ve které rád experimentuje. Tato tři odvětví různými způsoby propojuje a kombinuje a jeho vizuální deska je přímou odpovědí na otázku proměny.

Stroon


Album se nahrávalo v posledních měsících v novém Stroonově studiu, na výsledném zvuku se podílel Tomáš Karásek (Gaex) ze studia Gargle & Expel pomocí stem-masteringu. "Metal Bubble Memories" vyšla 30. května 2024 na Deadred Records jako limitovaná edice speciálního vícebarevného vinylu a samozřejmě na všech streamovacích službách. O distribuci desky do hudebních obchodů se postará společnost Wegart. Vydání alba finančně podpořil Fond na podporu umenia.


Deadred

Bandcamp

vinyl

 

foto: Jan Šipöcz, Michal Liner, Zdenko Hanout

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016