REPORT

 

Report z koncertu Dub FX @ Lucerna od sody

Podzimní klubová sezona jede na plné obrátky a kluby se předhání, kdo vytáhne z rukávu větší trumf... Agentura D Smack U přivezla australského umělce, který si říká Dub FX. Ten, více než měsíc dopředu, vyprodal velký sál Lucerny. Sebou navíc přivezl celou kapelu i kolegu, který s ním začínal hrát na ulici na saxofon, Mr. Woodnote. Tento koncert byl adeptem na nejzásadnější akci podzimu!

 

Bylo sychravé podzimní počasí a mně se nechtělo opouštět teplo rozpáleného krbu a vydávat se na cestu do Prahy... Už tolikrát jsem si říkal, že daleké výlety za kulturou nezvládám, ale po vdechnutí atmosféry v klubu mě původní lenost přešla a už zase jsem se těšil na další hudební zážitky. Nekonečná fronta před Lucernou, která vedla až za roh na Václavské náměstí, mi dávala najevo, že čekat se bude dlouho! Naštěstí akreditovaní měli svůj vstup, ale musím říct, že jsem na ty, co stáli v té frontě, myslel. :) Lucerna se plnila, takže rychle pro drink a najít dobrou pozici!

Dub FX

Rozjezd nám zpříjemňoval německý DJ Draft, který hrál reggae, dub i dubstep namíchaný s elektrem. Zajímavé propojení těchto stylů! Už to, jak mixoval, se v tomto žánru moc nevidí. Většina reggae DJů jsou spíše selektoři než DJs , ale Draft nám ukázal, že i tyto styly se spolu dají dobře míchat. Jen se na pódiu mihl Mr. Woodnote a vzápětí i Dub FX, publikum hlasitě jásalo, jakoby už byl konec koncertu. Bylo prima slyšet, že je zde hodně oblíbený a  nestává se moc často, že by nekomerční umělec vyprodal velký sál Lucerny. Dub FX, vlastním jménem Benjamin Stanford, začínal jako pouliční umělec, až jednoho dne někdo nahrál video z jeho vystoupení na YouTube, a pak se začaly dít věci. Nabídky na hraní se jen hrnuly! Přitom si v začátcích vystačil s vlastními ústy, pultem na looping a efektorem. Menší akustické vystoupení na kytaru si odpoledne střihl i na pražské Náplavce... Jeho nadání je tak velké, že i s málem udělal díru do světa a proto mu nedalo moc práce přemluvit umělce, kteří s ním spolupracují, a do Prahy si přivezl celou kapelu.

Dub FX

Kromě Mr. Woodnote na saxofon jsme tak mohli slyšet i Evana Tweedieho na bassovou kytaru, DJe Cada Andersona a na klávesy zahrál Adrian Asto Perg. Ten je střídal s trubkou, která díky efektoru zněla velice originálně. Pasáže, kdy hrály oba dechy najednou, byly asi tím nejsilnějším okamžikem večera. K dub music se dechové nástroje opravdu skvěle hodí... V první půlce koncertu nám Dub FX představil nové album, slyšeli jsme pomalejší rytmy jako reggae, dancehall, okrajově tu byly i prvky jazzu, a to vše v dubovém kabátu. Po třičtvrtě hodině se však dala kapela na ústup. Že by se už blížil konec koncertu? Vůbec, teprve jsme začali!

Dub FX

Benjamin se vrátil ke kořenům a rozjel sólo koncert tak, jak ho známe od začátku! Jenom jeho ústa, efektor a pult na looping. Jeho texty jsou hluboké a sdělují poslání. Hodně ho přitom ovlivňuje jamajská kultura, kde letos natočil mnoho nového materiálu se spoustou úspěšných umělců. Za zmínku stojí např. Horace Andy nebo Kabaka Pyramid. Po sólovém setu se na pódium vrátil zbytek kapely, aby nám zahrála ty nejznámější tracky jako: "Real Revolutionary", "So Are You", "Fly Wlth Me". Tempo nabralo obrátky a na závěr koncertu se mikrofonu chopil i Mr. Woodenote a Cad Anderson a došlo i na drumnadbassové pecky "Don ́t Give Up" nebo "Flow".

Dub FX

Koncert gradoval a atmosféra se dala krájet, celý parket měl ruce nad hlavou a hlasitě křičel. Ano, Benjamin nám opět poskytl obrovské množství energie a ještě jsem nezažil, aby zpěvák bez jediné pauzy odehrál víc jak dvouhodinový koncert. Klobouk dolů a děkujeme za skvělý hudební zážitek!

soda

foto: Peter Fulop Photography

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016