REPORT

 

Report z Nouvelle Prague 2016 od Moniky

Na dva dny se v Praze v pivovaru na Smíchově sešli zástupci hudebního showbusinessu z celé Evropy. Důvodem bylo konání již čtvrtého ročníku showcase festivalu a hudební konference Nouvelle Prague.

 

Na programu konference byly v pátek i v sobotu panelové diskuze se zajímavými názvy, které přislibovaly skutečné využítí poznatků v praxi. Například jak ekologickým přístupem ušetřit peníze při organizování koncertu či festivalu. Jak správě chystaný projekt "obrandovat", aby celek působil jednotně a nerušil. Nebo jak využít crowdfundingových portálů na financování hudebních akcí nebo kapel. Kromě diskuzí byly na programu i workshopy a mentoring session s tématy typu: Jak vydělat na svém YouTube kanálu nebo Jaký je nepraktičtější systém vstupenek. Závěrem každého dne pak byly minikoncerty na prostranství dvora pivovaru.

Všechny panely měly většinou čtyři až pět hostů a trvaly hodinu. Účastníkům diskuzí to neslibovalo mnoho prostoru předat své zkušenosti dál nebo v mnoha případech ani navázat na ostatní panelisty. Zároveň se v jednotlivých diskuzích zbytečně opakovala stále stejná doporučení. Panel, který přisliboval zorientovat se v digitálním světě, byl velmi chabou úvodní hodinou online marketingu. Obecně se v diskuzích nepředpokládala odborná znalost oboru či tématu a tak se mnoho lídí nedozvědělo nic nového. V diskuzi o ekologickém přístupu zazněla jako převratná novinka možnost pronájmu znovu použitelných plastových kelímků, tak jak je známe z českých i zahraničních festivalů již několik let.

Oba večery zakončily kapely, z nichž lehce vyčnívala svými dosavadními úspěchy pouze česká Circus Problem. Zbytek koncertů působil víc jako shluk snaživců, co se jim nepodařilo prosadit klasicky přes promotéry a kluby, než jako zábavný doprovodný program. Všechny kapely působily značně teatrálně až afektovaně před chladným obecenstvem na poloprázdné ploše pod pódiem. Nejeden frontman se při vystoupení stihl vyválet po zemi a většina kytaristů skákala aspoň metr do výšky.

Sobotní večer byl po koncertech ukončen ještě předáváním cen festivalu Nouvelle Prague. Všichni zúčastnění delegáti mohli do konce října nominovat své favority na vítěze festivalu v kategoriích "Venue roku", "Osobnost roku", "Počin roku" a "Hudební publicista roku". Během pátku všichni účastníci konference hlasovali pro vítěze každé kategorie.

Na ceny Nouvelle Prague 2016 delegáti nominovali:

VENUE ROKU

Café V lese
MeetFactory
Forum Karlín
Lucerna Music Bar
Dolní oblast Vítkovice

OSOBNOST ROKU

Suki (Zdeněk Souček)
Anthony Jouet
Josef Ženíšek
David Urban
Petr Blažek

POČIN ROKU

Lenka Dusilova na cenách Anděl 2016
Meltingpot
Rock For People
Let It Roll
Colours of Ostrava

HUDEBNÍ PUBLICISTA ROKU

Pavel Turek - Týdeník Respekt
Jan Vedral - Headliner
Daniel Konrád - Hospodářské noviny
Petr Korál - Radio 1
Jaroslav Špulák - Novinky.cz

Už samotné nominace mluví za vše. Na konferenci se dostavila velkou většinou pouze starší generace hudebního průmyslu, která sem vozí headlinery za zenitem. Jak jinak si totiž vysvětlit, že hudební počin roku vyhrál festival Rock for People a osobnost roku znovu David Urban? Absolutní ignorací nejaktuálnějšího dění jsem byla od organizátorů a účastníků víc než zaskočena...

Monika

foto: Mr. Pipe

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016