CLANEK

 

Čtvrtá deska Midi Lidi vychází konečně v půlce června

Téměř pět let trvalo, než Midi Lidi připravili čtvrtou desku "Give Masterpiece A Chance!". Ne náhodou je jejím hlavním motivem heslo: Udělej si čas na život! Podle kapely se jedná o nejhitovější nahrávku diskografie. Po už zveřejněném singlu "Lux" si můžete poslechnout další tři písničky: "Pojď ven!", "Pokec s tátou" a "Ten bonbón".

 

Na albu se podíleli všichni členové kapely - Petr Marek, Prokop Holoubek, Tomáš Kelar i Markéta Lisá. Mluví o něm jako o optimistické letní desce. O desce na koupák. Klíčové jsou věty z textů "zruš ten deadline!", "kámoše prozvoň!" a "pojď ven!".

Midi Lidi

Na minulé desce Petr Marek zpíval, abychom si prací nenechali kazit dovolenou. Teď přímo vybízí k tomu, abychom si nějakou dovolenou vůbec vzali. "Čtyři roky jsme všichni měli hrozně moc práce, skládali jsme hudbu do filmů, dělali divadlo, kluci měli promotérské aktivity. I na Štědrý den jsem pracoval dvacet hodin. Deska ale není vyzpíváváním se z krize, nýbrž svědectvím o tom, že je člověku už dobře," říká Marek.

Midi Lidi

Ve srovnání s předchozími alby Midi Lidí je na "Give Masterpiece A Chance!" daleko více živých nástrojů. Uslyšíte zde nejen klasický synthpop či electro-disco, ale také krautrockem ovlivněné písně v sestavě bicí-basa-kytara-moog, existenciální koupací ploužák i podivný bigbít. "Sranda je, že původní koncept byl natočit temné introvertní elektronické album s minimem zpěvu. A vznikl přesný opak," říká Holoubek. "Největší překvapení bylo, když jsme až po dokončení celé desky zjistili, že na ní nejsou vůbec žádné refrény! A přitom je plná hitů," dodává Kelar.




Novinka je tematicky jednotnější. Většina příběhů se odehrává na výletě k vodě. "Loni v létě jsem byl sám měsíc na ostrově v Chorvatsku. Po čtrnácti dnech odpočívání jsem se začal otravovat. Pak přišel úplněk a během jednoho dne jsem napsal asi pětadvacet textů. Tímto okamžikem nová deska konečně reálně začala existovat," vzpomíná Marek. Na stejném místě pak jen den poté náhodně potkal Marka Vašuta, s nímž Midi Lidi následně natočili klip ke skladbě "Lux". "Až na dvě písničky jsou všechny texty o přepracovanejch hrdinech, co si řeknou, že na to už kašlou a začnou žít. Je přece důležité, abychom si dokázali udělat prostor pro normální věci a lidi, které máme rádi," uzavírá Marek.

Midi Lidi

Midi Lidi si deadline na vydání desky tentokrát dali až v okamžiku, kdy byla víceméně hotová. Jejich "Give Masterpiece a Chance!" vyjde 15. června na CD a na dvojvinylu pod hlavičkou Bumbum Satori a ve spolupráci s vydavatelstvím X Production. Hostují na něm Roman Holý, Mardoša, dětská kapela Kaťka a Baťka, grafička a VJka Midi Lidí Magdalena Hrubá, YouTubeři Anežka a Jiřík a dívčí skupina Pro Foro Interno. Mix a mastering měl na starosti opět Ondřej Ježek.

foto: Johana Novotná

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016